Özel Yalova Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ercan Tutal tarafından 63 yaşındaki Saadet Altuntaş’a laparoskopi yardımıyla vanijal rahim alma ameliyatı yapıldı.

ercan tutalÖzel Yalova Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ercan Tutal, ‘Saadet Altuntaş (63 yaş) isimli hasta Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğimize rahimde sarkma şikayeti ile başvurdu. Hastanın yapılan muayenesinde rahimde ve idrar torbasında ileri derecede sarkma tespit edildi. Muayene sırasında karın içerisinde organ yapışıklığı şüphesi olması nedeniyle hastaya laparoskopi yardımlı vajinal histerektomi ameliyatı uygulanmasına karar verildi. ‘ dedi.

Sözlerine devam eden Tutal, ‘Hastanın ameliyatında laparoskopi yardımı sayesinde sol yumurtalık ve tüpteki yaygın barsak yapışıklıkları kamera ile izlenmiş olup bu sayede olası bir barsak yaralanmasının önüne geçilmiştir. Operasyonu başarı ile tamamlanan hastamız oldukça kısa bir sürede tüm şikâyetlerinden kurtulmuş olup sosyal hayatına geri dönmüştür. ‘dedi.

Daha önce kapalı rahim alma ameliyatı Yalova'da ilk kez yine hastanemizde uygulanmış olup laparoskopi yardımlı vajinal histerektomi prosedürü yine ilk kez hastanemizde gerçekleştirilmiştir. Hastanemizde uzun süredir kapalı ameliyatlar olarak bilinen laparoskopik ve histereskopik ameliyatlar başarı ile uygulanmaktadır.

Bu ameliyat laparoskopi yöntemi ile karından açılan birkaç küçük delikten yapılan işlemler sonrası rahimin tüpler ve yumurtalıklar ile beraber vajinadan çıkarılması işlemidir. Karından sadece 1 cm kadar küçük delikler açılır. Karın açık ameliyatlar gibi kesilmez. Rahimi destekleyen bağlar laparoskop ile yerleştirilen aletler kullanılarak kesilir ve rahim tüpler ve yumurtalıklar ile beraber vajinal yoldan çıkartılır. Bu ameliyat şekli rahimde myomların olduğu, pelvik iltihabi hastalık öyküsünün olduğu, yumurtalıklarda kitlelerin olduğu, sezeyan gibi geçirilmiş pelvik cerrahi öyküsün olduğu, karın içi barsak ve organ yapışıklıkları gibi durumların düşünüldüğü hastalarda tercih edilir. Laparoskopi yardımlı vajinal histerektomi ile açık ameliyatla yapılan histerektomiye göre iyileşme süresi çok daha kısadır. Ameliyat sonrası ağrı ve yara yeri enfeksiyonu gibi problemler çok daha az görülür. Günlük yaşama ve işe başlama süresi çok daha kısa olur.

vajinal histerektomi