Öncelikle Özel Yalova Uzmanlar Hastanesi olarak birinci önceliğimizin hasta/hasta yakınlarımızın ve çalışanlarımızın sağlığı olduğunu belirtmek isteriz. Bu doğrultuda, dünyadan sonra Türkiye’de de Coronavirus (COVID–19) vakası görülmesinin ardından hastalarımızı ve refakatçilerimizi korumak ve güvenliklerini en üst seviyede tutmak amacıyla hastane yönetiminin aldığı önlemler çerçevesinde hasta ziyaretlerine bir süreliğine izin verilmeyeceğini paylaşmak isteriz.

Hastanemizde yatan hastalarımıza yalnızca bir refakatçinin eşlik etmesini önemle rica ederiz.

Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Özel Yalova Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Cem Börüban Meme Kanseri tedavisinde uygulan yeni gelişmeler hakkında bilgiler verdi.

Meme Kanseri Tedavisinde Yeni Gelişmeler Var Mı?

Egzersizin meme kanserli hastalarda faydalı olduğu gösterildi. Dr. Warner ve arkadaşları meme kanserli hastalarda yaşam tarzı değişikliğinin önemini araştırmışlar ve yaklaşık 47 çalışmayı gözden geçirip topluca değerlendirmişler. Standart tedavinin yanında düzenli ve haftada 150 dakika kadar egzersiz yapan hastalarda (dokorunuzun izni ve kontrolü altında olmak şartıyla) meme kanserine bağlı ölümlerde önemli bir azalma olduğunu görmüşler.

Meme kanseri tanısı konulduktan sonra kilo alınması hastalığın nüks riskini arttırıyor ve yaşam süresini kısaltıyor. Bunun yanında sigarayı bırakan meme kanserli hastaların kadınların daha uzun yaşadığı biliniyor. Doymuş (hayvansal yağlar, margarin gibi) yağların tüketilmesi olumsuz sonuçlar doğururken, bitkisel yağlar olumlu yönde etki gösteriyor.

Meme Kanseri Tedavisinde Saç Dökülmesinin Önüne Geçilebilir Mi?

Tedavi sırasında saç dökülmesi bir çok hekim ve hastanın ikinci plana attığı bir sorundur. Bazı hastalar bunu önemser, hatta saç dökülmesi nedeniyle tedaviyi reddeden hastalar da vardır. Bu konudaki yeni gelişmeler bu sorunu kısmen de olsa çözebilecek gibi görünüyor.

Meme kanserli hastalarda kemoterapi sırasında kafa cildine ÖZEL CİHAZLARLA soğutma uygulanması, tedaviye bağlı saç dökülmesini azaltıyor. Yapılan çalışmada tedaviden 30 dakika önce başlayarak tedavi sırasında ve tedaviden 90 dakika sonrasına kadar kafa cildine soğutma uygulanmış. Bu şekilde tedavi alan hastlarda saç dökülmesi önemli ölçüde azalmış. Tabii ki alınan ilaca göre yöntemin başarısı değişiyor.

Antrasiklin alan hastalarda başarı şansı %16 gibi olurken taxan gurubu ilaç alanlarda %50’nin üstüne çıkıyor.

Meme kanserinden ameliyat olan hastlarda, gözle görülmeyen kanser hücrelerinin yok edilmesi ve hastalığın tekrar etmesini engellemek için ameliyet sonrası kemoterapi uygulanır. Herceptin (trastuzumab) adlı yeni nesil hedefe yönelik ilacın HER-2 pozitif hastalarda kullanımı ile hastalığın tekrar ihtimali oldukça azalmıştı. Aphiniti çalışmasının ilk sonuçlarına göre perjeta isimli benzer bir ilacın, trastuzumab ile beraber kullanımı hastalığın tekrar etme olasılığını daha da azaltıyor. Bu tedavi daha önce yayılmış hastalık durumunda öneriliyordu. Bundan sonra ameliyat sonrası nüksleri önlemede de başarılı olabileceği düşünülüyor.

Sosyal Medya Hesapları