Özel Yalova Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Cem Börüban Akciğer Kanseri tedavisinde uygulamalara dair yeni gelişmeler hakkında bilgiler verdi.

2016 yılında akciğer kanserinin tedavisinde çok önemli gelişmeler oldu. Bunlardan en önemlisi Pembrolizumab adı verilen ve immün tedavide kullanılan bir ilaç.

Vücudumuzdaki hücrelerin yüzeyinde bulunan PD-L1 denilen bir protein, yine hücrede bulunan PD-1 denilen bağlantı noktasına bağlandı-ğında vucudun savunma sistemi bir süre çalışamaz oluyor.

Normalde bu sistemi vücudumuz hamilelik gibi özel durumlarda kullanıyor. Parolayı söyleyince güvenlik güçlerinin harekete geçmemesi gibi. Ancak Tümör hücrelerinde PD-L1 fazlaca çalışıyor ve vucudun immün sistemini (savunma sistemini) kendine karşı çalışamaz hale getiriyor.

Akciğer Kanserinin Tedavisinde Yeni Uygulamalar

Pembroluzimab denilen ilaç tam da bu noktada devreye girip tümörün fazlaca kullandığı PD-L1'i (kaçak parolayı) engelliyor ve vucudun savunma sistemini tümörün baskısından kurtararak tümöre karşı savaşmasını sağlıyor.

Nivolumab da Pembrolizumab gibi bu gurupta bulunan diğer bir ilaç. (PD-1' i engelliyor) Atezolizumab ise etki mekanizmasında küçük farklar olsa da (PD-L1'i engelliyor) benzer etki gösteren başka bir seçenek.

Daha önce yassı hücreli akciğer kanserinde yeni bir tedavi şansı yok iken artık PD-L1'i fazlaca kullandığı önceden tespit edilen tümörlerde, Pembrolizumab başarılı bir tedavi şeçeneği olarak karşımıza çıktı.

Akciğer adeno kanserlerinde de aynı şekilde bu tedavi kullanılabiliyor.

Artık vucudun kendi savunma sistemini güçlendirerek tümöre karşı kullandığımızı söyleye biliriz.

Bunun dışında akciğer ednokanserlerinde EGFR, ALK, ROS1, BRAF genetik değişiklikleri tespit edildiğinde; bunları hedefleyen akıllı ilaçları (hedefe yönelik tedavileri) kullanabiliyoruz.

Bu tedavilerin klasik tedavilerden farkı hastalıklı hücreyle normal hücreyi daha iyi ayırd edebilmeleri ve vucuda daha az zarar vermeleri.

Bu tedavilerde ileriye doğru yol aldıkca, belki de kanserin birlikte ha-yatımızı sürdürebildiğimiz şeker, yüksek tansiyon gibi kronik hasta-lıklar arasına girdiğini görebileceğiz.

Kanser tedavisindeki yeni gelişmeleri, zor anlarınızda bilmin size uzanan yardım elini tanımanız için sizinle paylaşmaya devam edeceğiz.