Özel Yalova Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı, Nöroloji Uzmanı ve Uyku Bozuklukları Birim Sorumlusu Dr. Mustafa Yılmaz uyku problemi olanları uyardı ve açıklamalarda bulundu.

mustafa yilmazÖzel Yalova Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa Yılmaz, ‘Uyku testi (Polisomnografi ), uyku anında yaşanan normal ve anormal durumların tespit edilmesi ve klinik değerlendirilmesi yapılan hastanın tanısında faydalanılacak parametrelerin kaydıdır. Polisomnografi genellikle ağız ve burundan hastanın hava akışının izlenmesi, kan basıncı, EKG aktivitesi, kan oksijen seviyesi, beyin dalga hareketleri, göz hareketleri, solunum, kas ve bacaklarda hareket değişikliklerinin kaydını içerir.’ dedi.

Uyku Testinde Nelere Bakılır?

• Solunum sırasında akciğerlerin içinde ve dışında hava akışı
  • Kan oksijen düzeyleri
  • Vücut pozisyonu
  • Beyin dalgaları (EEG)
  • Uykuda solunum durması ve oranı (apne ve hipopne)
  • Kasların elektriksel aktivitesi
  • Göz hareketi
  • EKG ( kalp elektrosu)

Açıklamalarına devam eden Uzm. Dr. Mustafa Yılmaz, Yalova’da yalnızca hastanemizde yapılabilen bu testin yapılma amacı hakkında bilgiler verdi. ‘Polisomnografi, uyku bozukluklarının teşhis ve değerlendirilmesine yardımcı olmak için kullanılmaktadır. Uyku bozuklukları toplumda orta yaşlı ve yaşlı kişilerde, yaygın bir hastalıktır. Bu testlerde kişide Tıkayıcı uyku hastalığının olup olmadığı (obstrictif sleep apnea hastalığı) araştırılır. Bu hastalık yüksek sesle horlama ve gece nefes alamama, tıkanma (apneler) ile seyreder. Gündüzleri kişi aşırı uykulu olma ve uyuklamasına neden olabilir. Bu hastalığın ciddi ölümcül sonuçları olabileceği nedeniyle uyku testi ile değerlendirilmesi gerekir. Uyku Testi ile değerlendirilen diğer hastalıklar; narkolepsi, katapleksi, uykuda ani saldırılar felç veya halüsinasyonlardır. Kişinin uykuda, kâbuslar görmesi, yatak ıslatması, konuşması ve uyurgezerlik gibi parasomnileri (uyku sırasında anormal davranışları veya hareketleri), değerlendirmek için kullanılır. Ayrıca, gecenin ortasında meydana gelen nöbetleri algılamak veya değerlendirmek için kullanılabilir. Bu durumlardan hasta ve ailesinin farkında olması pek olası değildir. ‘ dedi.

Uyku Testi Nasıl Yapılır?

Polisomnografik inceleme yapılacak hasta hekimin önerdiği saatte uyku merkezine gelir. Teknisyen odasına alınan hasta evinden getirdiği kendi pijama ya da uyku kıyafetlerini giyer. Uyku teknisyeni hastaya yapılacak işlemleri anlattıktan sonra kayıt için gerekli elektrotları bağlamaya başlar. Kayıt esnasında beyin dalgalarını izlemek için saçlı deri ve kulak arkasına, göz hareketlerini incelemek için her iki göz yakınına, kas hareketlerini izlemek için çeneye, bacaklara ve kalp elektrosunu alabilmek için göğse özel yapıştırıcısı ile elektrotlar yapıştırılır. Hastanın kanındaki Oksijen miktarını ölçmek için parmak ucuna, horlamasını takip etmek için boynuna ve nefes alıp vermesini izlemek üzere burnuna sensorlar takılır. Yapıştırılan tüm bu elektrotlar ve sensorlar hastanın rahat uymasını engellemeyecek şekilde tasarlanmıştır. Elektrotların bağlanmasından sonra incelemeyi takip edecek teknisyen izleme odasına çekilir ve bilgisayar üzerinden hastanın elektrotlar aracılığı ile elde edilen tüm sinyallerini izlemeye ve kayıt etmeye başlar. Ayrıca yatak odasında bulunan bir kamera ile hastadan tüm gece boyunca görüntü kaydı alınır. Hastaya uyuması için herhangi bir ilaç verilmez yani hasta uyutulmaz ve kendi doğal uykusu sırasında kayıt yapılır. Yine test esnasında bağlanılan elektrotlarla hastaya hiçbir şekilde elektrik akımı verilmez tersine hastanın vücudundaki doğal elektrik, gelişmiş cihazlarla kayıt edilir. Gece boyunca alınan görüntü kayıtları teknisyen odasından izlendiğinden hastanın herhangi bir ihtiyaç halinde kalkması ya da uyanması durumunda teknisyen odaya gelerek kendisine yardımcı olacaktır. Bu şekilde sabaha kadar uyuyan hasta uyandığında elektrotları teknisyen tarafından sökülecek ve test sonlanacaktır. Tüm gece boyunca alınan kayıtlar ertesi gün hekim tarafından bilgisayar ortamında analiz edilecek ve sonuçlar rapor halinde hastaya verilecektir.