Özel Yalova Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa Yılmaz ve Psikolog Dilan Körükcü, bellek zayıflamasının yaşla ilintili olabileceği gibi, Alzheimer gibi başka rahatsızlıkların da habercisi olabileceği konusunda uyarıyorlar.

Özel Yalova Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa Yılmaz,İlerleyen yaşla beraber, herkeste bellek zayıflaması görülebileceğini, bellek check-up'ının varsa bellek bozukluklarını tespit edip tedavi etmek konusunda büyük önem taşıdığını söylüyor ve ekliyor: “Bellekteki zayıflamalar yaşla ilgili, Alzheimer ile ilgili olabileceği gibi vücuttaki bazı vitamin-mineral eksiklikleri, troid bozuklukları, kimyasal bazı temaslarlada ilgili olabileceği için bunların erken teşhis ve tedavisinin planlanmasında bellek check-up 'ın önemine dikkat çekti. Bellek check-up' ı sayesinde bunamanın erken teşhis edilebilmesi, diğer hastalıklarda olduğu gibi, tedavinin başarısını artırabilir. Bu nedenle yaşa bakmaksızın, kendinden şüphe eden ve aile öyküsü olan herkezin bellek check-up'ı yaptırmasını tavsiye ediyorum”dedi.

SORUNLAR SAPTANIYOR

Bellek check-up ortalama bir saat süren, kağıt ve kalem kullanılarak yapılan bellek testlerinden oluşan bir check-up olduğunu söyleyen Özel Yalova Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa Yılmaz, bu testler sayesinde hastaların belleklerinde bir sorun olup olmadığının belirlendiğini belirtiyor. “Bellek check-up'ı belleğinde hafif, yaşa bağlı değişiklikler yaşayan, ancak belirgin unutkanlıkları olmayan kişiler için uygundur. Daha ciddi unutkanlık sorununuz olduğunu düşünüyorsanız, teşhis ve tedavi için daha ayrıntılı bir değerlendirmeye ihtiyacınız var demektir” açıklamasında bulunan Dr.Yılmaz, daha genç yaşlardaki unutkanlık sorununun ise sıklıkla stresle, yorgunlukla, uyku bozukluklarıyla veya depresyon gibi psikiyatrik bozukluklarla ilişkili olduğunu, ifade ediyor.

SAKIN iHMAL ETMEYiN

Özel Yalova Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa Yılmaz,bir şikayetiniz olmasa da bellek check-up'ı yaptırmanın önemini ise şöyle açıklıyor: “Bellek check-up'ı belleğinizin iyi olduğunu düşündüğünüz zamanki normal performansınızı belirlememizi sağlar. Bu normal performansınız, daha sonraki değerlendirmelerle karşılaştırabilmemiz için temel bir düzey sağlar. Bu temel düzeyin sonraki değerlendirmelerle karşılaştırılması, mesela kolesterol düzeylerinizin bir sonraki doktor muayenesinde yeni kolesterol düzeyleriyle karşılaştırılması gibidir. Temel düzeyin belirlenmiş olması, belleğinizdeki değişikliklerin çok daha erken belirlenebilmesini sağlar. Bu nedenle belleğinizin iyi olduğunu düşünseniz bile, check-up ile bellek bozukluğunun safhaları yakalanabilir.”

Özel Yalova Hastanesi Psikologu Dilan Körükcü ''Bellek check-up için Nörolojik muayenesi ve beyin mr'ından sonra psikolojik görüşme ve Alzheimer Testi (addenbrooke kognitif değerlendirme bataryası )ile check-up 'ı tamamladıklarını söyledi.

bellek checkup