Özel Yalova Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanları Op.Dr. Salih Işık Dilek ve  Op.Dr.Adnan Yalçın Demirci , bel ve boyun fıtıklarının mikrocerrahi yöntemi ile küçük bir kesi açılarak mikroskop altında yapılmasının önemini vurguladılar.

beyin sinir

Özel Yalova Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanları Op.Dr. Salih Işık Dilek ve Op.Dr.Adnan Yalçın Demirci önemli açıklamalarda bulundular. Devamlı oturarak çalışan, kasları güçlü olmayan, ailesinde yatkınlık olan kişilerde bel fıtığı olma riski artıyor. En çok karın ve sırt kaslarının güçlü olmasını istiyoruz. Herkes, yarım mekik ve ters mekik yaparak kaslarını güçlendirebilir. Bel fıtığı olan kişilerde bacağa yayılan bir ağrı ve uyuşma olduğunda muhakkak uzman bir hekime başvuru yapılmalıdır.Belde siniri sıkıştıran, kendini dışarı atan kısmı tek taraflı olarak alıyoruz.Boyun fıtığındaki gibi alınan yere protez koyma gibi bir durum yok. Ameliyat olan hastalar, hekimin uygun gördüğü zamanda verdiği egzersiz hareketlerini çok iyi bir şekilde yapmalıdır. Çünkü hasta kendine dikkat etmez ise fıtığın yüzde 5-10 oranında tekrarlama olasılığı var.

Ameliyatlar mikrocerrahi olarak, küçük bir kesi(kapalı ameliyat) ile yapıldığı için hasta da ameliyat sonrası rahat ediyor. Mikrocerrahi ile yaptığımız ameliyatların ertesi günü hastamızı yürüyerek taburcu ediyoruz. Artık, eskisi gibi sert zeminde yatma gibi bir durum söz konusu değil. Hasta rahat ettiği her yerde yatıp, kaslarının güçsüz kalmaması için yürümeye hemen başlamalı.

Boyun fıtığı olan kişilerde kola yayılan bir ağrı ve uyuşma gibi şikayetlerle karşılaştıklarını söyledi. Ancak bazen göğüs ve sırt ağrısı (kalp ile ilgili yakınmalara benzeyen)bazen de baş dönmesi yakınmaları sonunda boyun fıtığı tanısı konabiliyor. Boyun fıtıklarında ağrının kola vurması önemli bir nokta. Sinirlerde sıkışma yüzünden kas grubunda güçsüzlük meydana gelir. Hastalara güç kaybı çok değilse, önce fizik tedavi öneriyoruz. Fakat güç kaybı varsa, çok vakit kaybetmeden ameliyat olmak önemli. Sinirde zedelenmeye bağlı kalıcı hasar meydana gelebilir. Boyun fıtığı ameliyatlarında mikrocerrahi yöntemi ile fıtığın tamamen alındığını, bu yüzden tekrarlama olasılığının neredeyse yok denecek kadar az olduğunu söyleyen Özel Yalova Hastanesi Uzmanları “Tamamen alınan fıtığın yerine hareketli protez konulma şansı var. Bu hastanın boyun hareketlerini kolaylaştırıyor. Sadece ameliyat olan ve boyun fıtığı olan kişilerin değil, gün boyu oturarak çalışan herkesin masa başında ufak boyun hareketleri yapmasını, kaslarını güçlendirmesini öneriyoruz” dediler.

beyin sinir 02