Özel Yalova Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Selçuk Gürel, çocuk istismarına dikkat çekmek ve farkındalık  yaratmak için veli ve öğretmenlere seminer düzenledi.

selcuk-gurelSon yıllarda dahada artan çocuk istismarına dikkat çekmek, veli ve öğretmenlerde farkındalık yaratmak, çocuk istismarının sadece cinsel istismarla sınırlı olmadığı fiziksel, psikolojik istismarın bilerek veya bilmeyerek çok fazla yapıldığı, normal olarak algılandığı konusunda vicdanları uyarmak bilinç oluşturmak için Ziya Gökalp İlkokulun'da seminer veren Özel Yalova Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Selçuk Gürel konunun önemine dikkat çekti.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre (1985) “çocuğun sağlığını, fizik gelişimini, psikososyal gelişimini olumsuz yönde etkileyen, bir yetişkin, toplum veya ülke tarafından bilerek ya da bilmeyerek yapılan davranışların tümü” çocuk istismarı olarak kabul edilir. Çocukların maruz kalabileceği dört tip istismar vardır ve cinsel istismar bunlardan bir tanesidir.
  1. Fiziksel İstismar
  2. Duygusal İstismar
  3. İhmal
  4. Cinsel İstismar
Çocuklar maruz kaldıkları istismarı söylemekte çekinebilir, utanabilir ve korkabilirler. Bazen sözel olmayan yollarla da olsa yetişkinlere duyurmaya çalışırlar. İstismarın çocuk üzerinde etkisi çocuktan çocuğa göre değişmektedir. Çok iyi bilmek gerekiyor ki, istismarcı her sınıf, sosyal ve sosyo ekonomik ve meslek gruplarından çıkabilmektedir. İstismarcı, çocuğun temasta olmadığı kişilerin içinden çıkabildiği gibi yakın çevresinden ailesinden de çıkabilmektedir. İstismarcının tek bir profili yoktur. Günlük hayatta gördüğümüz sıradan insanlar kadar normal görünümlerdedir. Tek fark çocukların ilgili, alakalı konu ve oyunlarını çok daha iyi bilirler. Böylece daha yakın bir iletişim kurabileceğini ve çocuğu ikana edebileceğini bilir.

Ayrıca cinsel istismarcının ve pedofili'nin karakteristik özelliğinin ne olduğu nelere dikkat edilmesi gerektiği, cinsel istismara uğramış çocuğu anlamak ve böyle bir durumda nasıl davranılması gerektiğini anlatan Dr.Gürel öğretmenlere ve ailelere çok dikkatli olmalarını ve böyle bir durumu anladıklarında neler yapmaları gerektiğini anlattı.

cocukistismari 01

cocukistismari 02