Havaların soğumaya başlaması ile birlikte üst solunum yolu enfeksiyon hastalıkları artmaya başladı.

Uzmanlar Özel Yalova Hastanesi, KBB Uzmanı Op.Dr.Feridun Irmak havaların soğumasıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarının arttığına dikkat çekti.Op.Dr.Feridun Irmak, burun, boğaz ve diğer hava geçiş yollarının iltihaplanması üst solunum yolu enfeksiyonu (ÜSYE) olarak adlandırıldığını ve iltihabın nedeni çoğunlukla virüs ve bakteriler olduğunu dile getirdi.

Op.Dr.Feridun Irmak, “Çocuklarda özellikle kış aylarında sıklıkla görülen hastalığın yayılma mekanları ise kreş, yuva, okul gibi toplu halde yaşanılan yerlerdir. Okul çağındaki çocuklar, yılda ortalama 6-8 kere solunum yolu enfeksiyonu geçirir” dedi.

Op.Dr.Feridun Irmak, ÜSYE’nin ciddi rahatsızlıklara neden olabileceğini belirterek, “Bu enfeksiyonların çoğu kendiliğinden iyileşebilirken, bazı özel mikrop türleriyle oluşanları daha ağır seyrederek ciddi hastalıklara dönüşebilirler. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında, iltihabın bulunduğu bölgeye göre isimlendirme yapılır. Boğaz bölgesi iltihapları için farenjit, bademcik bölgesi iltihapları için tonsillit, orta kulak iltihapları için otit ve kafatası içindeki hava boşluklarının iltihapları için sinüzit terimleri kullanılır. Üst solunum yollarında en sık, boğaz bölgesi iltihaplanır” diye konuştu.Üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri hakkında bilgi veren Op.Dr.Feridun Irmak, şunları söyledi:

“Halsizlik iştahsızlık burun akıntısı ve tıkanıklığı ateş, öksürük hapşırık baş ağrısı, geniz akıntısı, boğazda yanma-ağrı gözlerde sulanma ve çapaklanma, kas ağrıları en sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileridir. Aniden yükselen ateş, artan öksürük ve solunum güçlüğü hırıltı, hızlı nefes alıp verme ve göğüste çekilmenin olması durumunda ise alt solunum yolu enfeksiyonları düşünülmelidir.”

“Basit önlemler hastalığın yayılmasını önler” diyen Op.Dr.Feridun Irmak, açıklamasını şöyle tamamladı:

“ÜSYE’den korunmak için bazı basit önlemler faydalı olabilir. Hasta kişilerin hapşırma ve öksürme sırasında ağzını mendil ile kapatmaları, maske kullanılması, tek kullanımlık mendiller, hasta kişilerle yakın temasın azaltılması ve ellerin sık yıkanması en basit önlemlerdir. Kapalı ve kalabalık yerlerde, özellikle çocukların bulunduğu ortamlarda sigara içmemeye özen gösterilmeli ve ortam sık sık havalandırılması gerekir.”