Özel Yalova Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ercan TUTAL, kadınları heryıl smear testi yaptırmaları konusunda uyardı.

Özel Yalova Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ercan TUTAL''Kadın kanserleri korkulu rüyadır. Kadınlar bu konuda şanslıdır çünkü en az yılda bir kez yapılacak smear testiyle ve o sırada yapılacak ciddi bir gözlemle de kadınların vulva, vajina ve rahim ağzı kanserleri anlaşılabilir ve kanser olmadan önce tedavi edilebilir. Bunu mümkün kılan smear testi dediğimiz testtir.

Smear testi nedir?

Smear testi rahim ağzının kötü huylu veya kötü huylu bir hastalığa dönüşme potansiyeli olan değişikliklerini saptamak amacıyla yapılır.

Testi neden yaptırmalıyız?

Rahim ağzı rahmin dış dünya ile olan bağlantısıdır. Rahim ağzı kanseri bu bölgeden başladığı için bu bölgedeki hücrelerin incelenmesi son derece önemlidir.

Smear testi nasıl yapılır?

Smear alınması son derece basit bir yöntemdir ve kesinlikle ağrı ve acıya neden olmaz. Jinekolojik muayene esnasında vajinal spekulum takıldıktan sonra serviks görülür. Plastik fırça ile serviksten (rahim ucundan) vajinaya dökülen hücreler toparlanır.

Smear testi sürecinde dikkat edilmesi gereken noktalar var mıdır?

Smear alınmasından önce 24 saat süre ile cinsel ilişkide bulunulmaması sonuçların daha güvenilir olmasına yardımcı olur. Smear alınmasında önce 48-72 saat süre ile vajinal krem yada ilaç kullanılmamalı ve vajinal duş yapılmamalıdır.

Smearin güvenilirliği nasıldır?

PAP smear taramasında yanlış negatif oranı %25’dir. Yani klinik olarak kötü bir sonucu patolojik hastalık olduğu halde smear bulgusu beklenen 100 kişiden 25’inde normal smear çıkabilir.

Smear testi kimler uygulanmalı?

Bizim önerimiz cinsel hayatı başlamış her kadın senede 1 kez smear testi yaptırmalıdır. Patoloji saptanan olgularda patoloji tipine ve tedavi şekline göre daha sık tarama testi yapılabilir.

Hamile olanlarda smear testi yaptırılmalı mıdır?

Hamilelikte smear testi yapılmasının hiçbir sakıncası yoktur. Kontrol zamanınız geldi ise bunu doktorunuza hatırlatmanızı isteriz.

Smear değerlendirilmesi nasıl yapılır?

İki sınıflama yöntemiyle mevcuttur. Hücrede her iki yöntemde de normal kanserli hücreye kadar uzanan bir yelpaze vardır. Basitçe normal anormal hücre düşük dereceli lezyon yüksek dereceli lezyon ve kanserli hücre şeklinde sıralanabilir. Smear sonuçları ile ilgili hastalarımız ile mutla konuşuruz ve nasıl bir yol izleneceği konusunda detaylı bilgi veririz.