Gastroskopi(Endoskopi) ve Kolonoskopi işlemleri; İnce ,yumuşak ve kıvrılabilen, ucunda ışıklı mikro kamera bulunan aletlerle gözle görülür şekilde incelenmesidir; işlem öncesi sedasyon aneztezisi uygulandığından hasta rahatsızlık hissetmeden ve ağrısız bir şekilde işlem görmektedir.

Özel Yalova Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Alp ÖZÇELİK ,Gastroskopi(Endoskopi) ve Kolonoskopi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Günümüzde gastroskopi rutin inceleme yöntemlerine girmiştir. Gastroskopi yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağının direkt görerek incelenmesine olanak sağlayan bir görüntüleme yöntemidir. Bu işlem ucunda ışık ve mikro kamera bulunan ince, yumuşak ve bükülebilen tüp şeklinde bir alet yardımıyla yapılmaktadır.

Gastroskopi Hangi Durumlarda Yapılır?

• Yutma güçlüğü, göğüs arkasında yanma ve ağrı, ağza acı su gelmesi gibi yemek borusunu ilgilendiren hastalıkların teşhisinde
  • Karının üst kısmında ağrı, yanma, ekşime, bulantı, kusma, tedaviye dirençli kansızlık, nedeni bilinmeyen kilo kaybı gibi mide ve on iki parmak bağırsağını ilgilendiren hastalıkların teşhisinde
  • Ağızdan taze kan gelmesi ve kahve telvesi tarzında kusma veya siyah dışkılama ile kendini belli eden üst sindirim sistemi kanamalarının nedeninin tespit edilmesinde
  • Günümüzün en güvenilir yöntemi olarak, yemek borusu ve mide kanserlerinin teşhis edilmesinde
  • Gastroskopi iltihaplı bölgelerin, küçük ülserlerin ve tümörlerin tespit edilmesinde faydalanılır. İşlem ortalama 5 - 10 dakika sürmektedir.

Ailede Kolon Tömörü Yoksa Da Kolonoskopi Yapılmalı Mı?

1. derece akrabalarında kalın barsak tümörü olan sağlıklı bireylere 40 yaşında kolonoskopik tetkik önerilmektedir. Fakat olabilecek ağrı, kanama, defekasyon değişikliklerinde bu yaş sınırı erkene çekilebilmektedir. Yakınlarında kolon tümörü olmayan bireylerde ise yaş sınırı 50 dir.

Kolonoskopi kalın bağırsak ve ince bağırsağın son kısmının direkt görerek incelenmesine olanak sağlayan bir görüntüleme yöntemidir. Bu işlem ucunda ışık ve mikro kamera bulunan ince, yumuşak ve bükülebilen tüp şeklinde bir alet yardımıyla yapılmaktadır.

Doç. Dr. Hakan Akın, İç Hastalıkları & Gastroenteroloji
Kolonoskopi hakkında bilgiler veriliyor.

Kolonoskopi Hangi Durumlarda Yapılır?

• İzah edilemeyen karın ağrısı veya kilo kaybı
  • Uzun süreli ishal veya kabızlık
  • Tedaviye yanıt vermeyen kansızlık
  • Dışkıda kan görülmesi
  • Bağırsak polip'lerinin (etsi çıkıntı'larının) erken teşhis ve tedavisi
  • Günümüzde kalın bağırsak kanserinden korunmak amacıyla, herhangi bir şikayet olmasa bile, 50 yaşından itibaren 5 yılda bir kolonoskopi ile polip varlığı açısından takip yapılması artık tüm dünyada kabul gören bir yöntemdir. Ailesinde kalın bağırsak kanseri olan bireylerde ise takip yaşının daha erkene çekilmesi önerilmektedir. İşlem ortalama 15-30 dakika sürmektedir.