Turkey  United Kindom              Çocuk SağlığıE-SONUÇ

astroskopik-diz-cerrahisi
Artroskopik diz cerrahisi işleminde doktor artroskopi ya da başka araçları kullanarak dizdeki hasarlı menisküsün tümünü ya da bir bölümünü temizler ya da menisküsü tedavi eder.

Menisküs (fibrocarilage) kemiklerle diz eklemleri arasında bulunan lastiğe benzer bir parçadır. Artroskop, bir ucunda ışık olan ve dizin içinin görüntüsünü tv monitörüne gönderen ince bir borudur. Artroskop yaklaşık olarak bir kurşun kalemin çapı kadardır.

Ne Zaman Uygulanır?

Bu işlem, dizinizde hasarlı bir kıkırdak olduğunda uygulanır. Diğer senekler şunlardır;

• Hareketlerinizi sınırlamak
  • Şişmeleri önlemek için ilaç almak
  • Fiziksel terapi uygulanması
  • Açık diz cerrahisi uygulanması
  • Durumun risklerini bilerek tedavi olmamayı seçmek

Nasıl uygulanır?

Genel, bölgesel ya da lokal anestezi verilecektir. Genel anestezi , kaslarınızı gevşeterek sizi derin bir uykudaymışsınız gibi hissettirecektir. Lokal ve bölgesel anestezilerin her ikisi de vücudun bir kısmını uyuştururken uyanık kalırsınız. Anestezi türlerinin hepsi acı çekmenizi önlemek içindir.

İşlem Sonrasında Ne Olur?

Aynı gün evinize dönebilirsiniz. Bacağınızı yüksekte tutmanız gerekmektedir. En az 2-3 gün boyunca kendinizi yormayın. Doktorunuz izin verene kadar sizi zorlayacak aktivitelerden uzak durun.

Ameliyat sonrasında;

• Normal yürümeye başlayana kadar birkaç gün koltuk değneklerinizi kullanın.
  • Bacağınızı kaldırarak bileğinizin dizinizden, dizinizin kalçalarınızdan yüksekte olmasını sağlayın.
  • Belirtiler geçene kadar dizinizin üstüne günde 3-4 defa 20 ila 30 dakika süreyle buz koyun.
  • Mümkün olan en kısa zamanda dizinizi bükmeye başlayın.
  • Bandajınızı 4.günün sonunda değiştirin ve kesiklerin üstünü plaster ya da gazlı bezle kapatın.
  • Eğer diz bağınız ya da diz desteğiniz varsa uzmanınıza danışın.
  • Eğer kıkırdağınız tedavi edildiyse ama yontulmadıysa doktorunuz bacağınıza yük binmemesi için sizden koltuk değeneklerinizi daha uzun süre kullanmanızı isteyebilir.

Faydaları Nelerdir?

Artroskopi, açık diz ameliyatı yapmadan ya da büyük kesikler açmadan dizinizin tedavi edilmesini sağlar. Açık diz ameliyatından daha kısa sürede iyileşir.

Ne Zaman Doktora Başvurmalıyım?

• Eğer açılan deliklerde fazla akıntı varsa
  • Olağandışı bir ağrı varsa
  • Diziniz kilitlenerek sabit kalırsa
  • Ateşiniz yükselirse
  • Derin ven trombozu belirtileri oluşursa
  • Enfeksiyon belirtileri ortaya çıkarsa

hemen doktorunuza başvurun.

OMUZ ARTROSKOBİK CERRAHİSİ

Artroskobik Cerrahi Nedir?

Artroskobik cerrahi de eklem içine küçük bir delikten bir kamera yerleştirilerek görüntü monitöre aktarılır. Sonrasında da operatör yine küçük bir veya birkaç delikten eklem içine sokulan değişik cerrahi aletlerle monitörden izleyerek operasyonu gerçekleştirir. Artroskobik cerrahide kullanılan cerrahi aletler kalem ucu büyüklüğündedir. Omuz artroskobisinde diz artroskobisinde kullanılanlara ek olarak artropump ( ekleme verilen sıvı basıncını otomatik ayarlayan bir cihaz), artrocare ( radyofrekans akımı ile çalışan, gereksiz-temizlenmesi istenen dokuları yakıp emerek kanamaya neden olmaksızın ortadan kaldıran bir cihaz), özel artroskobik dikiş setleri gibi cihazların bulunması son derece önemlidir.

Avantajları;

• Eklem içindeki menisküs, kıkırdak, ağrı duyusu olmayan dokulardır. Artroskobik cerrahi çevre dokulara zarar vermeden ve yaralamadan direkt eklem içine girilmesine ve sadece hasta olan dokulara müdahale edilmesine olanak sağlar. Böylece operasyon sonrası son derece rahattır.
  • Artroskobik cerrahi sırasında eklem içi yapıları çok yakın ve büyütülmüş olarak görülür. Bu sayede hastalıklı dokular çok daha iyi teşhis ve tedavi edilebilirler.
  • Artroskobik cerrahide eklem hareketlerini sağlayan iyileşmesi zor ve ağrılı adele, kapsül gibi dokulara hiç dokunulmamaktadır. Bu özellikle omuzda çok ddaha önemlidir. Böylece ameliyat sonrası eklem hareketleri ağrısız ve rahattır. Ayrıca ameliyat yarası, kanama olmadığından pansuman ihtiyacıda yoktur. Enfeksiyon riski de açık cerrahilere göre çok düşüktür.

Omuzda Artroskobinin Kullanım Alanları

Omuzda artroskobinin oldukça geniş kullanım alanı vardır.

• Tanı amaçlı
  • Tekrarlayıcı omuz çıkıkları
  • Biceps adelesi uzun başı tendonunun yırtıkları
  • Omuz sıkışma sendromu
  • Köprücük kemiği başı kireçlenmeleri
  • Rotator cuff yırtıkları
  • Eklem içi kıkırdak kopmaları ve zedelenmeleri

Tekrarlayıcı Omuz Çıkıklarında Artroskobik Cerrahi

Avantajları:

• Ek patolojiler (SLAP, loose body,vb) tedavi edilebilir.
  • Ağrı daha az
  • Rahatsızlık daha az
  • Daha kolay rehabilitasyon
  • Çevirme hareketlerinde kısıtlanma riski az